
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja (30 op) 17.9.2025-29.4.2026
ValoaNäkyvissä Oy - Turku
Neuropsykiatrisen valmentajan tehtävänä on toimia valmentajana henkilöille, joilla on toiminnanohjauksen taitojen vaikeuksia tai neuropsykiatrinen oireyhtymä, esim. aktiivisuuden- ja tarkkaavuuden häiriö ADHD tai autismikirjo.
Valmennusta voidaan käyttää myös mielenterveyskuntoutujien ja päihdekuntoutujien sekä muiden puutteellisia toiminnanohjauksen taitoja omaavien lasten, nuorten ja aikuisten ohjaamisessa. Neuropsykiatrisen valmennuksen tavoitteena on tukea eri-ikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien henkilöiden arjen- ja elämänhallinnan taitojen sekä uusien myönteisten toimintatapojen kehittymistä. Neuropsykiatrista valmennusta voidaan toteuttaa onnistuneesti ratkaisukeskeisin menetelmin. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa antaa valmentajalle kannustavia, konkreettisia käytännön työkaluja erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin, motivointiin, innostamiseen ja ongelmien ratkaisuun.
Ratkaisukeskeisessä lähestymistavassa pyritään ohjaamaan asiakasta ja hänen verkostoaan ongelmakeskeisestä ajattelusta, puheesta ja toiminnasta ratkaisu- ja voimavarakeskeiseen toimintaan. Syiden ja syyllisten etsimisen sijaan ratkaisukeskeisten menetelmien avulla keskitytään asiakkaan aikaisempiin onnistumisiin, hänen vahvuuksiinsa sekä piilevien voimavarojen käyttöönottoon ja myönteisten tunnekokemusten lisääntymiseen. Ratkaisukeskeiset menetelmät auttavat myös työntekijää löytämään voimavaroja työssä jatkamiseen ja työniloa.
Aika
17.09.2025 – 29.04.2026
1. lähijakso 17.-18.9.2025 klo 9-16
2. lähijakso 29.-30.10.2025 klo 9-16
3. lähijakso 10.-11.12.2025 klo 9-16
4. lähijakso 27.-28.1.2026 klo 9-16
5. lähijakso 10.-11.3.2026 klo 9-16
6. Lähijakso 28.-29.4.2026 klo 9-16
Kohderyhmä
Koulutus soveltuu henkilöille, jotka työskentelevät tällä hetkellä tai joilla on työkokemusta erityislasten, -nuorten ja -aikuisten parissa. Koulutus soveltuu hyvin mm. opettajille, erityisopettajille, eri alojen terapeuteille, sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville hoitajille ja ohjaajille, mielenterveys- ja päihdetyöntekijöille sekä muille opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöille.
Suositellaan, että pääsyvaatimuksena koulutukseen on vähintään toisen asteen sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan tutkinto. Poikkeustapauksissa voidaan hyväksyä myös muu tutkinto, jos hakijalla on vahva työkokemus alalta sekä perustiedot ihmisen käyttäytymisestä ja kehityksestä.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on tarjota ymmärrystä neuromoninaisuudesta, taustavaikuttajista ja sen mahdollisuuksista. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden reflektoida omaa ammatillista itsetuntemusta ja muokata omaa toimintatapaa asiakastyössä kohti valmentavaa työotetta.
Tavoitteena on saada työntekijän omaan arkiseen työhön uusia myönteisiä, konkreettisia käytännön työkaluja, joiden avulla voidaan ohjata ja opastaa asiakas uuden myönteisen elämänpolun rakentamiseen.
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija voi toimia neuropsykiatrisina valmentajina joko yksityisesti tai omassa työtehtävässään sekä alan asiantuntijoina ja tukena työyhteisössään. Koulutus täyttää Neuropsykiatriset valmentajat ry:n jäsenistölleen asettamat neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen laatukriteerit.
Kouluttajat
Suvi Lehto
KM, laaja-alainen erityisopettaja, opinto-ohjaaja, lyhytterapeutti, työkykykoordinaattori, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja
Tarja Seppälä
KM, erityisopettaja VEO, ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry, rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja ja sovittelija, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja
Jenni Kallio
KM, erityisluokanopettaja, työnohjaaja STOry, väitöskirjatutkija, keho- ja
taideterapeuttisten menetelmien asiantuntija, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja
Anne-Mari Kuusimäki
KM, luokan- ja aineenopettaja, ratkaisukeskeinen
neuropsykiatrinen valmentaja, ratkaisukeskeinen valmentaja, kasvatustieteen tohtori KT
Vierailevina erityisasiantuntijoina psykiatri Anita Puustjärvi, autismiasiantuntija, sosionomi Jenni Hytti ja OCD-terapeutti, lyhytterapeutti, toimintaterapeutti Marjo Lillman HUS lastenpsykiatrialta.
Lisätietoja
Sisältöasiat:
Tarja Seppälä, tarja@valoanakyvissa.fi
Turun kesäyliopisto:
rehtori Mikko Suhonen, mikko.suhonen@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1146
koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1143
Muu informaatio
Opiskelijan hyväksytty-arviointi ja opintosuoritus viedään OPH:n ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun, mikäli opiskelija antaa siihen suostumuksensa. Suostumusta suoritustietojen tallentamiseen kysytään ilmoittautumisvaiheessa. Koulutuksessa hankittu osaaminen on näin tunnistettavissa ja tunnustettavissa esimerkiksi myöhemmin suoritettavissa opinnoissa tai työelämässä.
Hinta
2340 €
Ilmoittautumisen yhteydessä veloitamme varausmaksun (200 euroa), jota ei palauteta, jos perut osallistumisesi. Jos maksat koulutuksen itse ja haluat maksaa osallistumismaksun loppuosan useammassa erässä (maks. 3 erää), kirjoita Lisätietoja-kenttään maksu kolmessa erässä. Erät tulevat maksettaviksi syyskuu 2025, joulukuu 2025 ja helmikuu 2026. Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Jos työnantaja maksaa osallistumismaksusi, valitse maksutavaksi lasku. Lähetämme laskun varausmaksusta työnantajan laskutusosoitteeseen.
Ilmoittautumiset
27.08.2025 mennessä