Työnhakijalle Työnantajalle Ajankohtaista Työpaikat Koulutukset Kirjaudu Ota yhteyttä

Viola Walleniuksen perustama Home Street Home edistää yhteisön hyvinvointia Keniassa


Viola Wallenius asuu Makongenin kylässä Keniassa perheensä kanssa ja työskentelee perustamassaan Home Street Home -järjestössä. Viola korostaa yhteisön merkitystä ja puhuu yhdessä tekemisen puolesta. Järjestössä toimimiseen hän on saanut eväitä sairaanhoitajakoulutuksesta ja ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta.

 

kuva: Violan kotialbumi

Keski-Suomesta kotoisin oleva Viola Wallenius sai ensikosketuksensa Keniaan 10 vuotta sitten. Valmistuttuaan lukiosta hän lähti maahan vapaaehtoistyöhön, johon kuului muunmuassa puiden istuttamista ja vammaisten sekä slummissa asuvien lasten parissa työskentelyä. Maa teki Violaan lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka hän palasi Suomeen, sydän jäi Keniaan. 

- Suomeen palattuani jatkoin yhteydenpitoa Keniassa asuvien ystävieni kanssa ja mietin tapoja palata. Tällöin syntyi ajatus järjestöstä.

Viola päätyi perustamaan Home Street Homen, voittoa tavoittelemattoman järjestön, jonka tavoitteeksi muodostui edistää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointa Keniassa. Aluksi Viola pyöritti järjestöä ja toteutti varainkeruuta Suomesta käsin.

Järjestö sai nopeasti näkyvyyttä ja alkoi kasvaa. Viola palasi Keniaan ja ryhtyi kehittämään toimintaa yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Nyt hän on asunut Makongenin kylässä Kenian rannikolla kuuden vuoden ajan. Violan perheeseen kuuluu kenialaisen puolison lisäksi yksi biologinen lapsi ja useita sijaislapsia. Vuosien varrella Home Street Homen toiminta on kasvanut ja monipuolistunut. Järjestö on rekisteröity Suomen ja Kenian lisäksi Sveitsiin ja sen toiminta on vakiintunut osaksi Makongenin kyläyhteisöä. 

Järjestön toiminnan pääpaino on HSH Center -toimintakeskuksessa, joka koostuu tyttöjen koulutuskeskuksesta, vastaanottoklinikasta, cp- ja kehitysvammaisille lapsille suunnatusta päiväkodista, 3-vuotiaille suunnatusta leikkikoulusta, sekä kirjasto- ja opiskelutiloista. Paikalliset ovat ottaneet järjestön toiminnan ilolla vastaan ja tarve palveluille on osoittautunut suureksi.

– Olemme rakentaneet eräänlaista vaihtoehtoista sosiaali- ja terveyspalvelunjärjestelmää niille, joita julkinen sektori ei kykene auttamaan.

Viola kertoo, että kenialainen terveydehuoltojärjestelmä jakautuu yksityiseen ja julkiseen, joista jälkimmäinen on heikosti resurssoitu. Osaavia ammattilaisia on vähän ja esimerkiksi lääkäreiden lakon aikana kylän lähisairaalassa ei ollut lainkaan lääkäreitä. Resurssien puute turhauttaa ammattilaisia ja heijastuu toisinaan potilaiden kohteluun välinpitämättömyytenä. Viola kertoo, kuinka esimerkiksi synnyttäviä naisia saatetaan lyödä tai vakavasti sairaita ihmisiä lähettää naureskellen pois sairaalasta.

– Keniassa on myös työtään hyvin tekeviä ammattilaisia ja laadukasta hoitoa, mutta yleensä ne ovat saatavilla vain niille, joilla on varaa  maksaa hoidosta. Home Street Home pyrkii auttamaan niitä, jotka eivät köyhyyden takia saa apua. 

Järjestö on kehittänyt erilaisia projekteja, joista suosittuja ovat olleet esimerkiksi Baby shower -työpajat, joissa raskaana oleville naisille on tarjottu tietoa raskaudesta, synnytyksestä ja lapsen kehityksestä ja jaettu järjestön kokoamia äitiyspakkauksia. Järjestöllä on esimerkiksi  lasten koulunkäynnin edistämiseen, väkivaltatyöhön ja rakentamiseen liittyviä projekteja.

Viola mainitsee tärkeäksi toiminnan edellytykseksi oikeiden paikallisten tahojen löytämisen. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi kylän vanhimmista koostuvan komitean kanssa.  Paikallisessa terveydenhuoltojärjestelmässä on kontakteja, joiden kanssa yhteistyö sujuu, vaikka yhteentörmäyksiltäkään ei aina vältytä. 

– Toisinaan on ollut esimerkiksi tilanteita, joissa järjestö kiinnittää huomiota epäkohtiin apua tarvitsevien kohtelussa, eikä tästä aina pidetä.

Violan rooli järjestössä painottuu nykyään viestintään ja suunnitteluun. Vaikka hän vastaa järjestön viestinnästä Suomeen päin, hän haluaa oman toimintansa sijaan nostaa esiin yhteisön, paikallisten ja vapaaehtoisten tekemän työn merkityksen ja kuvaa järjestön työtä paikallislähtöisenä toimintana. Hän kyseenalaistaa ajatuksen kehitysyhteistyöstä avun tuomisena yhteisön ulkopuolelta ja puhuu sen sijaan yhdessä tekemisestä. 

Viola kertoo viimeisiin kymmeneen vuoteen kuuluneen paljon ammatillista kasvua. Järjestön toiminnan alkaessa Violalla ei ollut ammattia ja toiminnan kasvaessa hän koki tarvetta hankkia kouluttautumalla lisää osaamista. Viola lähti Suomeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja eli opintojen ajan kahden maan välillä.

– En koskaan aiemmin ajatellut toimivani hoitotyössä ja sairaanhoitajana työskennellyt äitinikin ihmetteli valintaa, koska ei ollut ajatellut minun olevan kiinnostunut alasta. Valitsin sairaanhoitajaopinnot, koska halusin hankkia käytännönläheisen ammatin, josta on Keniassa hyötyä. 

Viola kokee saanensa sairaanhoitajan koulutuksesta hyödyllistä osaamista, jota hän käyttää esimerkiksi päiväkotitoiminnan suunnittelussa ja terveysklinikalla toimimisessa. Hän koki kuitenkin opintojen olleen vahvasti sidoksissa suomalaisen hoitotyön kontekstiin ja jättäneen aukon globaalin etelän osalta, joten päätti sairaanhoitajaksi valmistuttuaan täydentää osaamistaan jatkamalla opiskelua.

Violan opinnot jatkuivat Diakin englanninkielisessä Master’s Degree Programme in Global Change and Community Development –ohjelmassa, jossa opiskelu tapahtui etänä englannin kielellä. Opinto-ohjelma antaa valmiuksia yhteisölähtöiseen työhön ja yhteisöissä tapahtuvan globaalin muutoksen kriittiseen tarkasteluun. Viola kehuu vuolaasti opintoja ja kertoo saaneensa niistä sekä intoa että käytännön välineitä järjestötyöhön.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyössään Viola tutki haastattelututkimuksen avulla terveydenhuollon hoitoketjuja Keniassa. Hän tarkasteli esimerkiksi sitä, miksi kaikki eivät saa tarvitsemaansa jatkohoitoa vaan putoavat pois palvelujärjestelmästä silloin, kun hoitoketjun toiminnassa on puutteita. 

– Suurin riski kohdistuu köyhimpiin lapsiin ja nuoriin. Hoitoketjuja tutkimalla voidaan saada lisää ymmärrystä siitä, kuinka suurimmassa putoamisvaarassa olevat voidaan tavoittaa. Aihe on tärkeä, sillä hoitoketjujen toimivuus on sekä vähäisten resurssien käytön että avun saavutettavuuden kannalta olennainen kysymys.

Vaikka opinnoista on järjestön arjessa hyötyä, kaikkeen ne eivät voi Keniassa toimittaessa valmistaa. Toisinaan kohdataan yllättäviä haasteita, joiden ratkominen vaatii toimijoilta luovuutta ja kekseliäisyyttä. Viola kertoo, kuinka tällä hetkellä kamppaillaan katkenneiden sähköjen kanssa ja mietitään, kuinka paikata terveysklinikan vuotavaa happipulloa. Myös vedensaanti on huolenaiheena.

– Kylän makean veden kaivon vesi on todettu käyttökelvottomaksi E-kolibakteerin takia, ja tällä hetkellä kartoitetaan vaihtoehtoja sille, kuinka vedensaanti yhteisölle turvataan. Suunnittelemme myös aurinkopaneleiden asentamista, jotta sähköntuotannossa ei jatkossa oltaisi riippuvaisia Kenian valtion sähköstä.

Viola nimeää ajankohtaiseksi tavoitteeksi järjestön kestävyyden vahvistamisen. Globaalit ongelmat, kuten koronapandemia ja Ukrainan sota, heijastuvat suoraan järjestön rahoitukseen. Home Street Home on rekisteröity sekä Suomeen että Sveitsiin ja varainkeruuta toteutetaan molemmissa maissa esimerkiksi erilaisten tuotteiden myynnillä ja lahjoituksia keräämällä. Rahoituksen saattaminen kestävälle pohjalle, jotta toiminnan jatkuvuus voidaan turvata myös tulevaisuudessa on kysymys, jota järjestössä parhaillaan pohditaan.

Viola kertoo myös eettisten kysymysten olevan jatkuvasti ajankohtaisia. Esimerkkinä hän mainitsee klinikan jäteongelman ratkaisun: klinikalla syntyy paljon ongelmajätettä, jota ei voida kierrättää paikan päällä. Tällä hetkellä jätteet viedään yhteistyösairaalaan, jossa ne haudataan maan alle. Jätteiden hävittämiseen haetaan parhaillaan  ympäristöystävällisempää ratkaisua.

Haasteiden vastapainoksi järjestötyö tarjoaa Violan mukaan onnistumisen elämyksiä. Hän nauttii projektien suunnittelusta ja kehityskaaren näkemisestä sekä siitä, kuinka konkreettisesti niissä näkee järjestön tekemän työn tuloksen. 

– Varainkeruun ansiosta on saatu hankittua klinikalle verenkuvauslaite, jolla saadaan otettua perusverenkuvat ilman tarvetta jatkolähetteelle. Siitä on ollut valtavasti hyötyä, ettei verenkuvaa varten tarvise enää lähteä muualle laboratorioon.

Viola kertoo arvostavansa Keniassa erityisesti yhteisölähtöistä ajattelua ja yksinkertaisiin asioihin keskittymistä. Vaikka Viola kertoo välillä yhteisökeskeisen kulttuurin  keskellä kaipaavansa omaa tilaa ja Suomen rauhaa, hän nauttii perusasioiden äärellä elämisestä ja siitä, ettei elämä perustu materian tavoitteluun. Vahvasta  yhteisöllisyydestä Viola mainitsee esimerkkinä sen, että hänen ollessaan sairaana naapuri on saattanut tulla heille tiskaamaan.

Viola pohtii, kuinka Suomessa voitaisiin ottaa oppia yhteisölähtöisestä ajattelusta, joka tiivistyy  afrikkalaiseen “ubuntu” -filosofiaan. Sen ydinajatus on, että yksilö on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki: yksilö on vahva silloin kun yhteisö on vahva. Minä olen, koska me olemme!

Home Street Home ottaa vastaan vapaaehtoistyöntekijöitä, opinnäytetyön toteuttajia ja harjoittelijoita useilta eri aloilta. Violan elämää Keniassa pääset seuraamaan Instagramissa @violawallenius ja Home Street Homen toimintaa @homestreethome. Lisää tietoa järjestöstä löydät osoitteesta https://www.homestreethome.fi