• Kirjaudu Ota yhteyttä

    Urakehitys sote-alalla: Mahdollisuudet asiakastyön ulkopuolella 

    Sote-ala tarjoaa mahdollisuuksia ammattilaisille, jotka haluavat edetä urallaan asiakastyön ulkopuolelle. Vaikka asiakastyö on sote-alan ydin, on olemassa monia mahdollisuuksia, joissa voit käyttää asiantuntemustasi ja vaikuttaa olla mukana tekemässä parempaa sote-alaa. Tässä artikkelissa käymme läpi eri urapolkuja ja kehittämismahdollisuuksia. Vinkit on koonnut sosionomitaustainen Noora, joka toimii nykyään HR-alan erityisasiantuntijatehtävissä.  

     

    Kuva on luotu tekoälyllä

    1. Kouluttaudu ja hanki lisäosaamista!

    “Suosittelen urakehityksestä haaveilevaa kehittämään osaamistaan lisäkouluttautumalla. Esimerkiksi Sote-johtamiseen ja sosiaali- ja terveyshallintotieteiden opiskeluun on nykyään olemassa paljon erilaisia vaihtoehtoja. Olen itse taustaltani sosionomi. Olen hankkinut jatkuvasti lisäosaamista opiskellen työn ohella mm. johtamisen ja henkilöstöhallinnon opintoja sekä hallintotieteiden maisterintutkinnon.   

    Osaamistaan voi monipuolistaa myös osallistumalla eri kehittämisprojekteihin tai hankkeisiin; näiden kautta voi erikoistua vaikkapa palveluprosessien kehittämiseen tai digitalisaatioon sote-alalla ja saada hyödyllistä lisäosaamista. Eri erikoisalojen tai kehittämisopintojen avulla voit avata ovia asiantuntijarooleihin ja eteen tulla uusia mahdollisuuksia esimerkiksi kehittämishankkeissa.” 

    2. Hanki kokemusta hallinnollisista tehtävistä 

    “Hallinnolliset tehtävät ovat keskeisiä sote-alan toiminnassa ja ne tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden edetä uralla. Hankkimalla näyttöjä menestyksekkäästä työskentelystä esimerkiksi esihenkilönä saat arvokasta kokemusta, jonka avulla edetä.  Oma työurani alkoi asumispalveluyksiköstä. Aloitin joitakin vuosia perustyötä tehtyäni lähiesihenkilönä. Tällöin huomattiin, että olen hyvä johtamisessa ja HR-puolen asioissa, ja yt-neuvotteluiden yhteydessä minulle tarjottiin HR-asiantuntijan paikkaa.” 

     3. Kerrytä asiantuntemusta! 

     “Käytä, kerää ja syvennä sitä osaamista, jota sinulla on. Esimerkiksi itse pääsin hyödyntämään työkokemustani työskentelemällä ensin sote-alan HR-puolella. Kun olin kerryttänyt kokemusta HR-puolesta, hyppäsin kokonaan toiselle toimialalle. 

    Asiantuntemuksen kerääminen kannattaa; voi esimerkiksi erikoistua tiettyihin asiakastyön- tai hoitomenetelmiin. Koulutus ja mentorointitehtävät puolestaan tarjoavat väylän jakaa omaa kokemustasi ja asiantuntemustasi, mistä voi olla hyötyä uralla etenemisessä. Myös tutkimustehtävät ja politiikka tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Tutkimus- ja projektitehtävät sekä järjestöjen työmahdollisuudet kannattaa ehdottomasti kartoittaa.” 

    4. Verkostoidu ja tartu tilaisuuteen! 

    “Erilaiset ammattilaisten verkostot ja konferenssit voivat olla erinomaisia paikkoja löytää uusia uramahdollisuuksia. Osallistumalla alan tapahtumiin voit laajentaa verkostojasi ja luoda kontakteja eri organisaatioissa, saada tietoa uusista tutkimuksista ja kehityssuunnista, jotka voivat avata uusia ovia urallasi. Erilaiset projektit tarjoavat myös mahdollisuuden saada arvokasta kokemusta ja verkostoitua. Hyödynnä myös LinkedIniä verkostoitumiseen. 

    Silmät ja korvat kannattaa pitää auki ja eteen tulevat mahdollisuudet hyödyntää. Omassa urapolussani on ollut mukana onnekkaita sattumia. Pääsin näyttämään vahvuuteni oikeaan aikaan; noin kymmenen vuotta sitten sote-puolen HR-kenttä oli vielä suhteellisen uusi ja siirtyminen sinne oli nykyistä helpompaa. Ala on tällä hetkellä hyvin kilpailtu. Kiinnostavia paikkoja ei välttämättä ole jatkuvasti paikkoja auki, ja kun näet hyvän tilaisuuden, siihen kannattaa rohkeasti tarttua!” 

    6. Hyödynnä vahvuuksiasi! 

    “Muista, että urasta teet itsesi näköisen, kun rakennat sitä vahvuuksiesi varaan ja teet työtä, josta nautit. Esimerkiksi johtaminen tai HR-tehtävät eivät sovi kaikille, eikä uralla etenemisen aina tarvitse tarkoittaa siirtymistä johtotehtäviin. Urasta voi tehdä omannäköisen myös erikoistumalla ja tekemällä esimerkiksi omaan erityiseen osaamiseen perustuvaa tutkimus-, hanke-  tai opetustyötä. Lähde liikkeelle siitä, mikä sinua kiinnostaa. Itselleni on tärkeää, että työ on merkityksellistä, ja haaveilen vielä tulevaisuudessa pääseväni hyödyntämään osaamistani sote-alan HR-puolen kehittämistehtävissä."

     

    Sotespotterin toimitus

     

    Seuraa Sotespotteria Instagramissa, LinkedInissä ja Facebookissa!

    Rekisteröidy Sotespotteriin tänään ja löydä sote-alan työpaikat ja täydennyskoulutukset!