Tunne työminäsi: Itsetuntemuksesta välineitä sote-alan työhön
Oletko koskaan miettinyt, miksi yksi ihminen kuormittuu liiaksi työssä, jossa toinen tuntuu olevan kuin kala vedessä? Miksi joku kokee organisaation muutokset raskaina, mutta kollega taas suuntaa innolla kohti uusia mahdollisuuksia? Entä kaipaatko vastauksia siihen, kuinka voisit löytää itsellesi sopivia keinoja työssä jaksamiseen, oman työsi tuunaamiseen tai itsellesi parhaiten sopivan työn löytämiseen? Tartu siinä tapauksessa Anniina Virtasen teokseen Tunne työminäsi!
Kuva: kuvapankkikuva
Sotespotterin kehittämisen lähtökohtana on ollut auttaa sote-ammattilaisia rakentamaan yksilöllisiä urapolkuja ja luomaan rekrytointeja, joissa oikeat työpaikat ja tekijät kohtaavat. Tämä on johdattanut meidät kysymään, mistä työn ja työntekijän yhteensopivuus todella koostuu. Se on saanut meidät myös pohtimaan, millaisia itse olemme työntekijöinä ja kuinka voimme kehittää työtapoja, jotka huomioivat meille luontaiset tavat toimia. Tavoite ymmärtää työhyvinvoinnin ulottuvuuksia on tarkoittanut lukuisten teosten työelämää ja oman työn muokkaamista käsittelevien teosten ja tutkimusten lukemista. Näistä erityisen hyödylliseksi on osoittautunut Anniina Virtasen Tunne työminäsi.
Työhyvinvointiin liittyvässä kirjallisuudessa usein ilmenevä ongelma on, että niiden lähestymistapa on liian yleinen. Kategorisoinnit ja listaukset työhyvinvointia parantavista keinoista eivät välttämättä resonoi lukijassa, sillä emme ole väestötason keskiarvoja vaan uniikkeja yksilöitä omine piirteinemme, tarpeinemme ja elämäntarinoinemme. Erilaiset asiat kuormittavat ja innostavat meitä, ja tuomme aina työhön mukaan oman historiamme, kokemuksemme ja persoonamme. Siksi olisikin tärkeää kysyä, mikä juuri meitä auttaa voimaan työssä hyvin. Tässä Tunne työminäsi -teos on mainio apuväline.
Työhyvinvointiin liittyvä yksilöllisyys tarkoittaa muun muassa sen pohtimista, kuinka persoonallisuutemme näkyy meissä työntekijöinä, kuinka luontainen tapamme ilmaista itseämme vaikuttaa tapaamme olla osa työyhteisöä tai millainen työn tempo vastaa parhaiten tapaamme toimia. Kirjassa ei sorruta liiallisiin yleistyksiin, vaan herätellään lukijan omaa itsetutkiskelua ja muistutetaan, että tavassamme toimia on aina tilannekohtaisuutta ja mukautuvaisuutta.
Työntekijänä ja ihmisenä on tärkeää ajoittain pysähtyä kysymään itseltämme: kuka minä olen ja mitä minä tarvitsen viihtyäkseni työssäni? Tunne työminäsi -teos lähestyy työhyvinvointia yksilöllisestä näkökulmasta ja tarjoaa työkaluja siihen, kuinka itsetuntemuksen avulla voimme parantaa oman itsen ja työn yhteensopivuutta. Mistä juuri minä saan voimaa ja iloa työhöni? Mistä juuri minä eniten kuormitun? Kirja herättää huomaamaan, kuinka erilaiset persoonat ja tavat tehdä työtä ovat valtava voimavara, eikä ole olemassa yhtä oikeanlaista persoonaa, vaikka työn ja työntekijän yhteensopivuutta voidaan tarkastella yksilöllisesti.
Esihenkilöille ja työyhteisöjen parissa työskenteleville teos tarjoaa mahdollisuuden syventyä siihen, kuinka työyhteisöä voidaan tukea niin, että jokainen voi tehdä työtään omana itsenään ja voida hyvin. Kirja auttaa ymmärtämään, kuinka monin eri tavoin samat asiat voidaan kokea työyhteisössä ja kuinka tärkeää on tunnistaa nämä erot. Organisaatioiden kehittämisen parissa työskentelevää kirja ohjaa kysymään, kuinka voimme luoda suvaitsevaisia työyhteisöjä, joissa työntekijät eivät koe painetta toimia vastoin heille luontaisia työtapoja. Erilaisuuden tunnistaminen on tärkeää, sillä erot toimintamalleissa tai persoonallisuuden eri tekijöissä voivat aiheuttaa työyhteisössä konflikteja, ellei niitä tunnisteta.
Kirjassa työminää tarkastellaan muun muassa persoonallisuuden, resilienssin, arvojen, kertomuksellisuuden ja tavoitteiden kautta. Virtanen avaa tutkimustietoa käytännön tasolle ja herättelee lukijaa pohtimaan omaa persoonallisuuttaan monista eri näkökulmista. Teoksen paras antia on, ettei se tarjoile yksinkertaistettuja listoja työhyvinvoinnin lisäämiseen tai kannusta meitä maksimoimaan tehokkuuttamme jaksamisemme kustannuksella. Sen sijaan se lähestyy työhyvinvointia yksilöllisestä, empaattisesta näkökulmasta. Se auttaa meitä löytämään omat vahvuutemme ja muistuttaa siitä, että jokainen meistä voi löytää omat tapansa loistaa työssään.
Tunne työminäsi -kirjan löydät esimerkiksi Hyvinvoiva ihminen -palvelusta. Hyvinvoiva ihminen on hyvinvointiin liittyvien kirjojen verkkokauppa ja kirjakerho, joka tarjoaa työelämässä toimiville kirjallisuutta ammatilliseen kehittymiseen sekä oman hyvinvoinnin edistämiseen. Koodilla sotespotter10 saat -10 % Hyvinvoiva ihminen -kirjakerhon teoksista.
Seuraa Sotespotteria Instagramissa, Facebookissa ja LinkedInissä!