Sote-alan veto-ja pitovoimatekijät: Miksi merkityksellistä työtä etsivä alanvaihtaja pettyy nopeasti?
Sote-ala on yksi Suomen suurimpia työllistäjiä, ja sen merkitys vain kasvaa ikääntyvän väestön myötä. Sote-alan ammattilaiset tekevät päivittäin työtä, joka vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Tästä huolimatta ala kamppailee jatkuvasti työntekijöiden suuren vaihtuvuuden kanssa. Miksi ammattilaiset päättävät lähteä – ja mitkä tekijät toisaalta saavat heidät jäämään?
Kuva: kuvapankkikuva
Tätä kysymystä valottaa sairaanhoitaja, joka vaihtoi rahoitusalalta sote-uralle merkityksellisemmän työn perässä.
- Halusin työn, jolla on merkitystä. Rahoitusalalla koin vain tuottavani voittoa yritykselle – se ei tuonut tyydytystä. Sote-alalla voin päivittäin auttaa ihmisiä ja tuntea, että työlläni on arvoa.
Vaikka sote-ala tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tehdä merkityksellistä työtä, on ensisijaisen tärkeää, että työnantajat kuuntelevat työntekijöidensä tarpeita ja huolia. Työntekijöiden hyvinvointi ja tyytyväisyys eivät synny itsestään; ne vaativat aktiivista vuoropuhelua ja ymmärrystä. Kun työnantajat ottavat huomioon työntekijöidensä toiveet, he luovat ympäristön, jossa ihmiset kokevat tulevansa arvostetuiksi ja kuulluiksi.
Luottamuksen rakentaminen on keskeinen osa tätä prosessia. Kun työntekijät kokevat, että esihenkilöt luottavat heidän kykyihinsä ja päätöksentekokykyynsä, he ovat motivoituneempia ja sitoutuneempia työhönsä. Luottamus edellyttää avointa kommunikaatiota ja läpinäkyvyyttä; työnantajien tulisi jakaa tietoa päätöksistä ja käytännöistä, jotka vaikuttavat työntekijöiden arkeen. Tällöin työntekijät tuntevat, että heidän mielipiteillään on merkitystä ja he voivat osallistua aktiivisesti työyhteisön kehittämiseen. Monet sote-alan ammattilaiset kuitenkin kokevat, ettei työnantaja luota heihin.
- Sairaanhoitajan työ on tosi itsenäistä ja itseohjautuvaa. Isojen organisaatioiden tulisi luottaa ammattilaisiin ja siihen, että he osaavat työnsä.
Taloudellisen taakan keventäminen on toinen tärkeä tekijä, joka voi parantaa työntekijöiden hyvinvointia. Maksulliset parkkipaikat, korkeammat elinkustannukset ja muut taloudelliset haasteet voivat vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden motivaatioon. Työnantajien tulisi harkita etuja, kuten maksuttomia pysäköintimahdollisuuksia, lounasetuja tai muita taloudellisia tukia, jotka auttaisivat lieventämään näitä paineita. Kun työntekijät kokevat, että heidän taloudelliset tarpeensa otetaan huomioon, se voi lisätä heidän sitoutumistaan organisaatioon.
- Tuntuu kohtuuttomalta maksaa parkkipaikasta sairaanhoitajan palkalla. Monet sairaanhoitajat tulevat kuitenkin kauempaa, kun ei ole varaa asua ihan työpaikan läheisyydessä.
Työhyvinvointiin panostaminen on myös elintärkeää. Työnantajien tulisi tarjota resursseja ja ohjelmia, jotka tukevat työntekijöiden henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työhyvinvointiohjelmia, joustavia työaikoja tai mahdollisuuksia osa-aikatyöhön. Kun työntekijät voivat tasapainottaa työn ja vapaa-ajan, se voi vähentää stressiä ja parantaa työtyytyväisyyttä.
Vetovoimatekijät: Mikä houkuttelee alalle?
Kun puhutaan sote-alan vetovoimatekijöistä, tarkoitetaan asioita, jotka houkuttelevat ihmisiä hakeutumaan alalle. Erityisesti alanvaihtajat kaipaavat työhönsä enemmän merkitystä ja konkreettista vaikutusta, jota he eivät ole kokeneet aiemmissa tehtävissään. Työn tuloksen näkeminen suoraan ihmisten elämässä, kuten asiakkaiden hyvinvoinnissa tai potilaiden toipumisessa, on voimakas motivaattori. Sote-alan ammattilaisilla on monesti vahva halu auttaa, ja ala tarjoaa mahdollisuuden tähän joka päivä.
- Minua varoitettiin alan haasteista: huonosta palkasta ja muista epäkohdista, mutta olin päättäväinen. Ennen sote-alalle siirtymistäni en kuitenkaan ymmärtänyt, miten paljon rakenteellisia haasteita alalla on.
Merkityksellisyyden lisäksi alan vetovoimatekijöitä ovat monipuoliset uramahdollisuudet ja työpaikkavarmuus. Sote-ammattilaisia tarvitaan kaikkialla Suomessa, ja ala tarjoaa monia eri tehtävävaihtoehtoja hoito- ja sosiaalipalveluista erikoissairaanhoitoon, kuntoutukseen ja hallinnollisiin tehtäviin.
- Sairaanhoitajana voin toimia niin monessa erilaisessa roolissa. Ala tarjoaa minulle mahdollisuuden pohtia, mikä tehtävä kiinnostaa eniten – ja tarvittaessa vaihtaa sitä.
Pitovoimatekijät: Miksi osa jää, mutta osa lähtee?
Sote-alaa koettelevat haasteet voivat saada työntekijät vaihtamaan alaa. Palkan lisäksi monet nostavat esiin kankean hierarkian ja työyhteisön puutteellisen tuen. Esimerkiksi lääkäreiden ja hoitajien työhön liittyy eri sääntöjä: hoitajilta saatetaan odottaa täsmällistä läsnäoloa työpaikalla, kun taas lääkäreillä voi olla enemmän etätyömahdollisuuksia. Tällaiset rakenteelliset erot ja byrokratia ovat joillekin uuvuttavia.
- Tavallinen työilmapiiri – sitä kaipaan välillä. Hierarkia ja byrokratia tekevät työstä usein kankeaa. Olin jopa vähän järkyttynyt, kun aloitin sairaanhoitajana, että onko tämmöistä töissä. En ollut ikinä kokenut missään muualla työpaikalla mitään tällaista. Sitä on vaikeaa selittää, se on niin kankeaa ja vanhanaikaista. Ihmettelen, miksei alaa ole modernisoitu enemmän, varsinkin työyhteisöjen ja viestinnän tasolla.
Myös esihenkilötyö on saanut osakseen kritiikkiä. Työntekijöiden liiallinen tarkkailu ja rajoittavat säännöt koetaan usein painostaviksi. Toisinaan puutteellinen perehdytys voi aiheuttaa epävarmuutta, mikä on erityisen haastavaa uusille työntekijöille.
- Esihenkilöni painottaa pienimpiäkin asioita, jotka eivät ole oleellisia – kuten minuutin myöhästymisiä. Tällainen mikromanagerointi luo turhaa painetta. Jos en viihdy työssäni, en pysy työpaikalla pitkään.
Työhyvinvoinnin merkitys ja tukevat työyhteisöt
Niille, jotka päättävät jäädä sote-alalle, työyhteisön tuki on suuri pitovoimatekijä. Hyvät työyhteisöt auttavat jaksamaan, kun taas puutteet esihenkilötyössä ja perehdytyksessä ovat yleisiä syitä vaihtaa työpaikkaa. On myös työnantajia, jotka panostavat vahvasti työhyvinvointiin ja työntekijöiden jaksamiseen esimerkiksi joustavilla työajoilla ja mahdollisuudella tehdä osa-aikatyötä.
- Työntekijöiden hyvinvointi on ratkaisevaa. Tuki ja ymmärrys tekevät arjesta sujuvampaa, ja ne motivoivat työskentelemään alalla pitkään.
Sote-alalla esihenkilötyön haasteina ovat usein liiallinen kontrolli ja tarpeettomat rajoitukset, jotka saattavat lisätä työntekijöiden turhautumista. Esimerkiksi etätyön mahdollisuudet ovat hoitajilla vähäiset, vaikka monissa tehtävissä etätyö voisi lisätä työssä viihtymistä ja antaa kaivattua joustavuutta. Joissain työpaikoissa esihenkilöt saattavat jopa vastustaa etätyön toteuttamista, mikä koetaan usein vanhakantaisena ja jäykkänä toimintatapana.
- Työpaikallani on pitkään pyritty neuvottelemaan etätyön mahdollisuudesta, mutta esihenkilöni suhtautuu siihen kielteisesti ja estää aktiivisesti sen käyttöönoton.
Vaikka sote-ala ei ole täydellinen, sillä on kuitenkin kiistattomia vahvuuksia: mahdollisuus vaikuttaa, päivittäinen palkitsevuus sekä uramahdollisuudet, joita monella alalla ei ole. Tulevat ammattilaiset voivat hyvin pohtia, olisiko tämä kenties heidän tulevaisuutensa ala.
Lisäksi perehdytyksellä on suuri merkitys sote-alalle siirtyville uusille työntekijöille, sillä se luo pohjan ammatilliselle varmuudelle ja jaksamiselle. Alan haastavissa ja vastuullisissa tehtävissä perehdytys auttaa uutta työntekijää tuntemaan olonsa varmaksi ja osaksi työyhteisöä. Puutteellinen perehdytys puolestaan voi johtaa epävarmuuteen ja stressiin, varsinkin vastavalmistuneilla tai alaa vaihtaneilla.
- Perehdytys oli yksi syy työpaikan vaihtoon. Sanottiin, että on hyvä perehdytys, mutta olin oikeastaan aika yksin. Sote-alalla se, että työnantaja tukee alkuun kunnolla, on todella tärkeää.
Uuden työntekijän perehdytys auttaa myös pitkällä tähtäimellä pitovoimatekijänä, kun työntekijä tuntee, että häntä arvostetaan ja hänen osaamiseensa panostetaan alusta alkaen.
Vaikka sote-ala kohtaa monia haasteita, sen tarjoamat mahdollisuudet ja merkitys tekevät siitä houkuttelevan uravalinnan monille. Kun työnantajat kuuntelevat työntekijöidensä tarpeita ja panostavat luottamuksen rakentamiseen, taloudellisen taakan keventämiseen ja työhyvinvointiin, ala voi kukoistaa entistä vahvempana.
Sote-alalla työskentely tarjoaa paitsi mahdollisuuden vaikuttaa suoraan ihmisten elämään, myös mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä ammatillisesti. Monet ammattilaiset kokevat työssään jatkuvaa oppimista ja kehittymistä, mikä tuo mukanaan innostusta ja motivaatiota. Työyhteisöjen vahva yhteenkuuluvuuden tunne, kollegoiden tuki ja yhteiset tavoitteet tekevät sote-alasta erityisen palkitsevan.
Kun sote-ala kykenee yhdistämään merkityksellisen työn, työntekijöidensä hyvinvoinnin ja dynaamisen työympäristön, se luo perustan tulevaisuuden ammattilaisille, jotka ovat motivoituneita ja sitoutuneita työhönsä. Tämä ei ainoastaan paranna alan houkuttelevuutta, vaan myös varmistaa, että Suomessa on jatkossakin riittävästi osaavia ja intohimoisia sote-alan ammattilaisia, jotka omistautuvat ihmisten hyvinvoinnille ja terveyden edistämiselle. Sote-ala on tulevaisuus, ja sen voima piilee sen ihmisissä – ammattilaisissa, jotka tekevät päivittäin työtä paremman huomisen puolesta.
Löydä sote-alan työpaikat ja täydennyskoulutukset Sotespotterista! Rekisteröidy jo tänään www.sotespotter.fi
Seuraa Sotespotteria Instagramissa, Facebookissa ja LinkedInissä