Työnhakijalle Työnantajalle Ajankohtaista Työpaikat Koulutukset Kirjaudu Ota yhteyttä

Sosiaalityöntekijä Venla Abneyn ja @jokusossu Instagram-tilin ylläpitäjä: Haluan lisätä tietoisuutta sosiaalityöstä  

Venla Abney on sosiaalityöntekijä, jonka keskusteluista huokuu syvä omistautuminen ja aito huoli ihmisten hyvinvoinnista. Venla kuvaa sosiaalityötä uskomattomaksi rikkaudeksi. Hänen intohimonsa ja henkilökohtaiset näkökulmansa välittyvät myös hänen Instagram-tililtään @jokusossu, jossa hän jakaa kokemuksiaan ja herättää keskustelua sosiaalityön merkityksestä ja poliittisten päätösten vaikutuksista. Venla korostaa työpaikkakiusaamisen vastaista työtä ja työyhteisön hyvinvointia.  Hänen päämääränään on lisätä tietoisuutta sosiaalityöstä. 

 

Kuva: Venlan kotialbumi

 

Venlan matkan lastensuojelussa on kattanut monenlaisia tehtäviä, aina avohuollosta päivystykseen ja jälkihuoltoon. Venla on sitoutunut työhönsä ja kokee suurta iloa ja tyydytystä siitä, että hän voi tukea ja auttaa lapsia ja perheitä. Hänen välittömyytensä, tapansa puhua asiakkaistaan, kollegoistaan ja työpaikoistaan, sekä hänen vilpitön huolenpitonsa ihmisistä inspiroivat keskustelukumppaneita. 

Vanhempainvapaan jälkeen Venla palasi töihin, mutta huomasi nopeasti, että lastensuojelun päivystystyö ei enää sopinut hänen tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa. Tämän seurauksena hän päätti siirtyä jälkihuoltoon. Vaikka Venla rakasti työtänsä jälkihuollossa, pikkulapsiarki yhdistettynä pitkään työmatkaan johti siihen, että hän aloitti uudessa työssä aikuissosiaalityössä lokakuun alusta. Venla toivoo pääsevänsä vielä takaisin lastensuojeluun myöhemmin. 

Lukiovuosinaan Venla ei suunnitellut sosiaalityöntekijäksi ryhtymistä, vaan hänen unelmansa oli toimittajan työ. Viimeisenä vuotena valtiotieteellisessä hän kuitenkin ymmärsi, että konsultin tai viestintäasiantuntijan roolit eivät vastanneet hänen toiveitaan, vaan hän halusi tehdä asiakaslähtöistä työtä. 

-Olin töissä R-kioskilla Helsingin rautatieasemalla ja rakastin sitä työtä. Mä tykkäsin, kun sai nähdä ihmisiä, sai työskennellä ihmisten kanssa, jotka ryösti, oli päihtynenä, oli vihaisia, töykeitä - mun mielestä se oli ihan best job ever! Kun sai kontaktin ihmiseen, joka tuli vihaisena ja lähti iloisena, se oli parasta. Ajattelin, että jos menen viestintäkuplaan, mä en kohtaa tota maailmaa ikinä ja se ahdisti mua tosi paljon. Menin opiskelemaan sosiaalityötä ja se innosti, se tuntui heti omalta jutulta.  

Venla puhuu paljon siitä, kuinka merkitykselliseksi hän kokee sosiaalityön. Hän arvostaa sitä, että sosiaalityössä avautuu näkymä ilmiöihin, joita ei muuten näkisi. Esimerkiksi hän pääsee vierailemaan erilaisten ihmisten kodeissa ja näkemään, miten he elävät. Venla kuvaa sosiaalityötä uskomattomaksi rikkaudeksi, jossa ei koskaan tarvitse miettiä, mikä järki työssä on, koska se tarjoaa jatkuvasti uusia ja arvokkaita kokemuksia. 

- Sosiaalityössä näkee uskomattomia tarinoita ja inspiroivia ihmisiä, jotka ovat valmiita työskentelemään itsensä, läheistensä ja lastensa eteen. Ja se, kuinka he luottavat tuntemattomaan ihmiseen ja sitten me yhdessä autamme tätä ihmistä. Kun sossu on kuolinvuoteellaan, hän voi ajatella, että ainakin mä tein jotakin. 

Sosiaalityön ohella Venla ylläpitää Instagram-tiliä @jokusossu. Tilin tavoitteena on lisätä tietoisuutta sosiaalityöstä ja tuoda esiin miten poliittiset päätökset vaikuttavat sosiaalityön kentällä sekä työntekijöihin että asiakkaisiin. 

- Some oli keino itselleni luoda ammattiylpeysnarratiivi. Se oli sopiva keino pakottaa itsensä pelkistämään työssä kohdatut ongelmat pikkutekstiin, siten niistä tulee helpommat työstää. Erityisesti kun oli aloitteleva sossu, some pakotti olemaan itsevarmempi työstäni, kuin mitä olin. Se pakotti mut sanomaan, että olen ylpeä työstäni. 

Sosiaalityöntekijän ammattiylpeys perustuu usein haluun auttaa ihmisiä ja edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Se ilmenee asiakkaiden kunnioittamisena, eettisenä työskentelynä ja ammatillisen osaamisen jatkuvana kehittämisenä. Sosiaalityössä ammattiylpeys voi myös auttaa kohtaamaan työn haastavat tilanteet ja säilyttämään työn mielekkyyden. Venla puhuu paljon sosiaalityöntekijän ammattiylpeydestä. Häntä surettaa se, jos uskalleta kertoa muille, mitä tehdään työkseen.  

- Tämän työn tekemiselle on tärkeää, että on ammattiylpeys. Samalla tavalla kuin palomiehillä, poliisilla, lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on semmoinen fiilis, että me ollaan tosi tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. Jos sosiaalityöntekijöitä ei olisi, niin Helsingin rautatieasema näyttäisi aika erilaiselta. Voi olla, että  sun kotimatka juna-asemalta kotiin voisi olla paljon vaarallisempi tai, että sun lasta kiusattaisiin paljon enemmän koulussa. Jos meitä ei olisi, kaikki tämä muuttuisi heti yhdessä yössä. 

"Samalla tavalla kuin palomiehillä, poliisilla, lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on semmoinen fiilis, että me ollaan tosi tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. Jos sosiaalityöntekijöitä ei olisi, niin Helsingin rautatieasema näyttäisi aika erilaiselta. Voi olla, että  sun kotimatka juna-asemalta kotiin voisi olla paljon vaarallisempi tai, että sun lasta kiusattaisiin paljon enemmän koulussa. Jos meitä ei olisi, kaikki tämä muuttuisi heti yhdessä yössä."

Venla uskoo, että sosiaalisen median suurin voima on sen kyky vaikuttaa ihmisiin. Hän haluaa jakaa omaa innostustaan muille ja uskoo, että kuunnellessaan toisia ihmisiä, jotka ovat innostuneita omasta työstään – oli kyseessä sitten sosiaalityö tai jokin muu ala – hän itsekin saa lisää intoa omaan tekemiseensä. Venla toivoo voivansa inspiroida ihmisiä sosiaalityön pariin omalla tilillään ja viesteillään.  

-Ihanimmat viestit, joita olen saanut, on niitä, kun ihmiset kertovat, että ovat alkaneet opiskelemaan sosiaalityötä. Musta olisi tosi hienoa, että ihmiset hakeutuisivat enemmän sosiaalityöhön työntekijöiksi mutta myös asiakkaiksi. Musta on ihanaa, jos ihmiset hakevat varhaisessa vaiheessa apua. Haluan viedä sosiaalityön stigmaa pois. 

Venla on saanut työnantajaltaan tukea sosiaalisen median sisällön tuottamiseen sekä haastatteluiden ja mielipidekirjoitusten kirjoittamiseen. Hän käyttää tiliään jakamaan henkilökohtaisia näkökulmia, esimerkiksi siitä, miten sosiaalityö voi olla raskasta ja miten hän on kokenut uupumista. Venlalle on annettu mahdollisuus tehdä somea työajalla, kunhan muut työt tulevat hoidetuksi. Lastensuojelun avohuollossa työskennellessään työyhteisössä on myös pohdittu yhdessä viikkotiimeissä, millaisia asioita voitaisiin nostaa esille somessa, erityisesti viime viikon työssä koskettaneita aiheita. 

Työnantajan julkisuuskuvalla on merkittävä rooli siinä, miten houkuttelevalta työpaikka vaikuttaa.  Venlan nykyiseen työpaikkaansa hakeutumisen taustalla oli paitsi ystävän suositus myös työnantajan julkinen panos. Erityisesti johtavan sosiaalityöntekijän kirjoittama mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa asunetuuksien leikkausten vaikutuksista asiakasmääriin vaikutti ratkaisevasti työpaikan vetovoimaan. 

-Se kertoi minulle siitä, että ihmiset kiinnostavat häntä.  

Sosiaalityöntekijöiden työnhausta Venla toteaa, että kaikki työpaikkailmoitukset näyttävät olevan hyvin samanlaisia. Hän uskoo, että pienillä muutoksilla ne voitaisiin tehdä houkuttelevimmiksi. Työhaastatteluissa Venla kysyy aina saman kysymyksen: 

-Kysyn aina työhaastattelussa haastattelijalta, miksi hän tekee tätä työtä. Vastaukset ovat olleet mielenkiintoisia ja niistä huomaa milloin ihmisiä oikeasti kiinnostaa työ. Jos on oikeasti ja vilpittömästi kiinnostunut asiakkaiden ja työntekijöiden asioista, se näkyy työotteessa. 

Venla huolehtii omasta jaksamisestaan kunnioittamalla omia rajojaan ja toivoo samanlaista lähestymistapaa myös muilta sosiaalityöntekijöiltä. 

-En tee koskaan työtä illalla kotona.  

Hän korostaa myös henkisen etäisyyden pitämistä; tunteet saavat olla mukana töissä, mutta työasiat jäävät työpaikalle. Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa. 

-Esimerkiksi jos mulla on päihdeasiakas, teen minkä voin auttaakseni häntä, mutta en voi lopettaa päihteidenkäyttöä hänen puolestaan.  

Venla pitää myös työyhteisön vaikutusta omaan jaksamiseen erittäin tärkeänä. Hän huomauttaa, että se, miten työyhteisössä kohdellaan toisia, vaikuttaa suoraan siihen, miten viihdytään työssä ja miten työtä jaksaa tehdä. Hän kertoo aiemmasta työyhteisöstään, jossa pitkäaikaiset työntekijät olivat huonolla tuulella, ja miten se vaikutti häneen. 

- Siinä kyynistyi itsekin aluksi. Totesin, etten halua olla se tyyppi, ja aloin moikkaamaan ja hymyilemään muille.  

Venla kertoo pyrkivänsä varmistamaan, että hänen työpaikkansa on sellainen, jossa kaikilla on turvallista olla ja jossa on mukavaa työskennellä hänen kanssaan. Hän panostaa siihen, että työympäristö on tukevainen ja luottamuksellinen, mikä edistää kaikkien hyvinvointia ja yhteistyön sujuvuutta. 

-Moikkaan kaikkia, kun saavun töihin ja toivotan kaikille hyvät huomenet. Kysyn työkaverilta tarvitsevatko apua. Jo se, että joku kysy, antaa paremman fiiliksen. Pienet jutut auttavat jaksamaan ja uskon, että sillä on suuri merkitys työssäjaksamiseen.  

Venla nostaa esiin työpaikkakiusaamiseen puuttumisen tärkeyden. Hän korostaa, että työyhteisössä tulee aktiivisesti puuttua kiusaamiseen, jotta kaikki voivat työskennellä turvallisessa ja kunnioittavassa ympäristössä.  

-Jos joku yrittää puhua pahaa toisesta työkaverista puutun asiaan ja totean, että not cool. 

Venla kertoo, että hän haki lastensuojeluun töihin, koska huomasi työnantajan aktiivisen sosiaalisen median käytön, mikä vaikutti hänen päätökseensä. 

-Muistan, että työhaastattelussa puhuin Twitteristä johtavan sosiaalityöntekijän kanssa ja olimme molemmat tosi innostuneita siitä.  

Vaikka Venlan sydän sykkii sosiaalityölle, hän käyttää myös vapaa-aikaansa luovasti – sarjakuvien tekemiseen ja tarrojen myymiseen. Hänellä ei ole taloudellisia tavoitteita sosiaalisen median suhteen; sen sijaan hän haluaa tuoda esiin, miten poliittiset päätökset vaikuttavat sosiaalityön kentällä sekä työntekijöihin että asiakkaisiin. 

Vaikka videoiden kuvaaminen ei vie paljoa aikaa, editointi vaatii enemmän vaivannäköä, ja Venla haluaisi kehittää taitojaan tässä osa-alueessa. Hänen tavoitteensa on selkeä: hän haluaa levittää tietoisuutta sosiaalityön merkityksestä ja korostaa, kuinka pienetkin asiat voivat tehdä suuren eron asiakkaiden elämässä. 

Venla kuvaa sosiaalityötä mielenkiintoisena alana, jossa pääsee auttamaan ja tukemaan ihmisiä. Hän huomauttaa, että asiakkaan ongelmat harvemmin ratkeavat yhdellä tapaamisella, mutta jo pienillä asioilla voi olla suuri merkitys asiakkaan elämässä. 

-Haluaisin, että ihmiset tietäisivät, kuinka siistiä sosiaalityö on. 

 

Voit seurata Venlaa Instagramissa @jokusossu