Työnhakijalle Työnantajalle Ajankohtaista Työpaikat Koulutukset Kirjaudu Ota yhteyttä

"Sosiaalialan osaamisesta on hyötyä yrittäjänä"

Sotespotterin toinen perustaja ja yrityksen asiakkuusvastaava Ida Juusela rakastaa uuden oppimista ja kokee piirteen olevan hyödyksi sekä sosiaalityöntekijän että yrittäjän tehtävissä. Halusta kehittää jotakin uutta ja edistää sote-alan arvostusta syntyi Sotespotter; palvelu, jonka tarkoituksena on luoda sote-alalle parempia rekrytointikokemuksia.

kuva: Idan kotialbumi

– Lapsuuden unelma-ammattejani olivat ratsastuksenopettaja, majakanvartija ja asianajaja. Minusta ei toistaiseksi ole tullut mitään näistä, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä. Uskon, ettei ikinä ole liian myöhäistä lähteä uusille urille ja kokeilla jotain uutta, Sotespotterin toinen perustajajäsen Ida Juusela naurahtaa.  

Ida ei koskaan ole ollut kovin päämäärätietoinen urapolkunsa kanssa, vaan kuvaa innostuvansa helposti uusista asioista ja kokeilleensa monenlaisia töitä. Ennen sosiaalityöntekijän uraansa hän on tehnyt erilaisia töitä siivoojasta vaatemyyjään, toiminut asiakaspalvelussa ja au pairina Ranskassa. Lukion jälkeen hän opiskeli hetken yliopistossa kirjallisuustiedettä, mutta vaihtoi pääainetta ensin julkisoikeuteen ja sitten sosiaalityöhön.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnasta ja vaikuttamisesta. Opinnoissa yhdistyivät mielenkiintoisella tavalla yhteisön ja yksilön tasot. Opin hahmottamaan sosiaalipalveluita sekä käyttäjän että järjestelmän näkökulmasta. Opintojen myötä syntyi palo vaikuttaa rakenteisiin ja olla luomassa parempia sote-palveluita. 

Kirjavan työ- ja opiskeluhistorian Ida näkee vahvuutena, sillä jokaisesta työstä ja oppialasta on jäänyt jotakin käteen.

– Olen ikuinen uuden oppija. Välillä oppimisintoni saa huvittavia piirteitä. Noin kilometrin pituinen opiskeluhistoriani on varsin kirjava ja sisältää kursseja taidehistoriasta maatalousalaan, suklaan tekemisen opettelua Kolumbiassa, saksan kielen opiskelua Itävallassa, yrittäjyystutkinnon ja terapiakoulutusta. Kun innostun jostain asiasta, haluan saman tien kaivaa siitä kaiken mahdollisen tiedon. Olen joutunut opettelemaan kantapään kautta sen, ettei vuorokaudessa ole riittävästi tunteja kaiken sen opiskeluun, mikä minua kiinnostaa. 

Omien lasten syntymän myötä lapsiperheiden hyvinvointi muodostui Idalle tärkeäksi teemaksi, ja jo sosiaalityön opintojen alussa hän tiesi haluavansa suuntautua lastensuojeluun. Ida opiskeli yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistossa ja työskenteli samanaikaisesti lastensuojelussa sosiaalityöntekijän viransijaisena.

Valmistuttuaan Ida suunnitteli ensin tutkijan uraa. Hän hakeutui tohtoriopintoihin ja aloitti kansainvälistä lastensuojeluteemaa koskevan väitöskirjan työstämisen. Pian hän kuitenkin huomasi kaipaavansa käytännönläheisempää työtä ja päätti jatkaa lastensuojelun sosiaalityössä. Lastensuojelussa hän viihtyi lähes kymmenen vuoden ajan, työskennellen eri toimipisteissä ja kaupungeissa lastensuojelun eri osa-alueilla. Hän piti erityisen hyödyllisenä sitä, että pääsi näkemään erilaisia tapoja järjestää sosiaalipalveluita. 

–Suosittelen lastensuojelutyötä kaltaisilleni uuden oppimisesta ja haasteista nauttiville ikiopiskelijoille. Lastensuojelun sosiaalityö on mielestäni mahtavaa: siinä yhdistyvät käytäntö ja teoria, eikä alalla tule koskaan valmiiksi. Kuten yrittäjänä, myös lastensuojelutyössä jokainen päivä sisältää uuden oppimista. Haltuun otettava lainsäädäntö on laaja, palvelut muuttuvat ja tavat tehdä työtä vaihtelevat toimipisteiden ja hyvinvointialueiden välillä. Olen oppinut valtavasti myös asiakkailtani, ja sosiaalityöntekijänä tunsin olevani etuoikeutetussa asemassa saadessani työskennellä lasten ja perheiden parissa ja kohdata erilaisia ihmisiä.  

Idan mielestä alan huono julkisuuskuva ei täysin vastaa todellisuutta, vaikka haasteita työssä riittää. Hän toteaa, että työ on ajoittain raskasta, tehtävää on paljon ja aikaa usein liian vähän, mutta työssä on valtavasti myös hyviä puolia, jotka saavat liian vähän näkyvyyttä. 

– Parasta alalla ovat kollegat ja moniammatillinen yhteistyö. Sote-ala on täynnä rautaisia ammattilaisia, ja juuri kunnioitus alan osaajia kohtaan synnytti lopulta yrityksen ja Sotespotter -palvelun. Sotespotterin toteutuksessa parasta on ollut päästä tekemään uratarinoiden haastatteluita ja huomata, kuinka samanlaiset arvot ja eettiset pohdinnat toistuvat hyvin erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä toimivien ammattilaisten puheissa. Halu tarjota asiakkaille laadukkaita sote-palveluita on kentällä vahva!

Idea yritykseen syntyi, kun Ida tutustui silloisessa sosiaalialan työssään yrityskumppaniinsa Hanna Tuoviseen. Työn lomassa Ida ja Hanna keskustelivat alan epäkohdista ja asioista, joihin toivoivat muutosta. Ida oli vuosien varrella törmännyt monenlaisiin työyhteisöihin ja huomannut, ettei edes mahtaviin ja työntekijäystävällisiin työpaikkoihin saada aina rekrytoitua työntekijöitä, koska näkyvyyden saaminen potentiaalisten työntekijöiden keskuudessa on vaikeaa. Työkavereiden jatkuva vaihtuminen ja avoimet vakanssit kuormittivat koko työyhteisöä ja samalla alalta puuttui väylä erilaisten työmahdollisuuksien vertailuun ja urasuunnitteluun. 

– Sote-alan rekrytointivaikeudet ja työntekijöiden vaihtuvuus ovat yksi suurimpia kuormitustekijöitä, ja pohdimme, kuinka tilannetta voitaisiin parantaa. Ajatus hyvien työpaikkojen ja pätevien sote-ammattilaisten kohtaamisalustasta muodostui yhteisen ideoinnin tuloksena. Yrityksen perustamisessa suurin tekijä oli lopulta varmasti Hannaan tutustuminen. Hanna on todella eteenpäin menevä ja aikaansaava tyyppi, joka käärii hihat ja tarttuu toimeen. Itse olen enemmän ideoija ja visionääri, ja täydennämme toisiamme todella hyvin. Työnjako Hannan kanssa on ollut sujuvaa, sillä Hannalla on vahva visuaalinen silmä ja markkinointiosaamista joita hän mielellään hyödyntää, kun itse nautin yhteistöiden rakentamisesta ja verkostoitumisesta.

Sosiaalityöhön sisältyvä suuren tietomäärän hallinta, paineen ja aikarajojen keskellä työskentely ja epävarmuuden sietäminen ovat asioita, joihin myös yrittäjänä on saanut sopeutua. Vaikka yrittäjyys on tuonut mukanaan haasteita, Ida arvostaa sitä, kuinka mielenkiintoisen maailman yrittäjyys on avannut. 

– Sosiaalialan osaamisesta on hyötyä yrittäjänä. Hahmotamme Hannan kanssa alan rekrytointitarpeita ja arvostamme ammatillisuutta. Ymmärrys sote-alasta, sen haasteista ja ammattilaisten toiveista ovat auttaneet suunnittelutyössä.

Yhteistyötahoksi verkkopalvelun toteutukseen valikoitui digitoimisto Louhos Digital, jonka osaajat saivat heti kiinni Sotespotterin visiosta. Ida kuvaa, kuinka uusien asioiden haltuunotto on vaatinut valtavasti mukavuusalueen ulkopuolelle menoa ja työtunteja, mutta on ollut samalla innostavaa. 

– Matka on ollut opettavainen ja värikäs ja sen aikana olen oppinut paljon sekä itsestäni, yrittäjyydestä että laajasta sote-kentästä. Onneksi olemme saaneet tutustua digitalisaatioon ja verkkopalvelun kehittämiseen Louhoksen huikeiden ammattilasten kanssa. Sote-asiantuntemuksen yhdistäminen koodaamisen ja digimarkkinoinnin osaajien kanssa on ollut uskomattoman antoisaa. Prosessi, jossa abstrakti idea kehittyy vaihe vaiheelta rautalankavedoksesta valmiiksi palveluksi on valtavan mielenkiintoinen!

Idan mukaan yrittäjyys on kaikessa haastavuudessaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä.

– Tunnen olevani elementissäni, kun saan päivittäin perehtyä uusiin asioihin. Mahdollisuus rakentaa työpäivät oman näköisiksi auttaa jaksamaan silloinkin, kun tehtävää on paljon. Hyppy yrittäjäksi on pelottava, mutta kokemukseni mukaan se kannattaa. Sotespotter on synnyttänyt meille näkemyksen siitä, minkä parissa haluamme työskennellä. Yrityksemme arvot ammatillisuuden edistämisestä ja sote-alan arvostuksen nostamisesta ovat tavoitteita, joiden eteen työskenteleminen motivoi joka päivä. Uskon vakaasti, että sote-rekrytoinnin kehittämisellä on samat tavoitteet kuin sosiaalityössä: saada aikaan muutosta parempaan!

 

Seuraa Sotespotteria Instagramissa ja Facebookissa @sotespotter!