Työnhakijalle Työnantajalle Ajankohtaista Työpaikat Koulutukset Kirjaudu Ota yhteyttä

"Ravitsemus vaikuttaa myös mielen vointiin"

Emilia Leinonen on laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on yhdistänyt urallaan palkkatyön ja yrittäjyyden. Hän puhuu työssään lempeyden, oman kehon kuuntelemisen ja yksilöllisyyden puolesta. Emilian työnkuvaan kuuluu ideoida yhdessä asiakkaan kanssa ja auttaa tätä pohtimaan omaa tilannettaan. 

 

kuva: Emilian kotialbumi

Emilia päätyi ravitsemustieteen opintoihin pienen mutkan kautta. Alun perin hän aloitti yliopistossa biologian opinnot ja oli kaavaillut itselleen tutkijan uraa. Ala vaihtui ravitsemustieteisiin Emilian pohtiessa erilaisia uravaihtoehtoja ja kartoittaessa mahdollisuuksia hyödyntää mielenkiinnon kohteitaan. Emilia oli kiinnostunut psykologiasta, biologiasta, fysiologiasta ja ihmisyydestä. Häntä innostivat myös ruoanlaitto ja luonnonmukaisuus. Ravitsemustiede tarjosi mahdollisuuden näiden yhdistämiseen.

Ravitsemustiedettä voi Suomessa opiskella pääaineena Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa, joista jälkimmäisestä on mahdollista valmistua laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi. Emilia päätyi hakemaan Itä-Suomen yliopistoon ja tuli valituksi. Opinnoissaan hän pääsi syventymään itseään kiinnostaviin aiheisiin, ennen kaikkea ravitsemukseen ja terveyden tukemiseen ravitsemuksen avulla. Kursseja oli esimerkiksi ravitsemusfysiologiasta ja biokemiasta, laboratoriotyöskentelystä ja jopa ruoanlaitosta. 

Yliopisto-opintojensa jälkeen Emilia täydensi oppimaansa yrittäjyyteen liittyvillä opinnoilla. Osa ravitsemusterapeuteista toimii yrittäjinä, ja myös Emilialle yrittäjyys oli opintojen jälkeen luonteva jatkumo.

– Olemme melko pieni ammattikunta. Avoimia työpaikkoja on melko vähän tarjolla, ja yrittäjyys on ravitsemusterapeuttien keskuudessa yksi vaihtoehto luoda uraa.

Emilia valmistui ravitsemusterapeutiksi vuonna 2016 ja perusti yrityksen puoli vuotta valmistumisensa jälkeen. Tällä hetkellä hän yhdistää yrittäjyyttä ja palkkatyötä. Yrityksensä kautta hän toimii laillistetun ravitsemusterapeutin tehtävissä työterveydessä sekä itse maksavien asiakkaiden parissa. Lisäksi hän opettaa ravitsemuksen perusteita ammattikorkeakoulussa. 

– Vaikka yliopisto-opinnot ovat antaneet vankan pohjan ravitsemusterapeutin työhön, jäin itse kaipaamaan lisäosaamista psykologiaan liittyen.

Kohtaaminen on olennainen osa ravitsemusterapeutin työtä ja ohjaamisen sijaan vuorovaikutus ja kuunteleminen ovat suuressa roolissa. Emilia kertoo kehittäneensä ammattitaitoaan täydennyskouluttautumalla. 

Ravitsemusterapeutin toimenkuvaan kuuluu esimerkiksi elämäntapoihin ja niiden muuttamiseen liittyvä tukeminen. Emilia kuvailee työskentelyään yhdessä ideoimisena ja ajatusten pallotteluna. Hän herättelee kysymysten avulla asiakkaan omaa pohdintaa ja antaa tilaa tämän omille oivalluksille. Työssä korostuvat yksilöllisyys ja asiakaslähtöisyys.

– Nykyään on ymmärretty, ettei valistus ole elämäntapamuutoksissa toimiva malli, eikä yksi ja sama toimintatapa tai ruokavalio välttämättä toimi kaikille. Yhtä muottia vastustetaan ja myös omalla vastaanotollani lähdetään miettimään yksilöllisesti sitä, mikä kullekin asiakkaalle sopii.

Ruoka- ja kehosuhde ovat teemoja, joita Emilia käsittelee usein tapaamisissa asiakkaiden kanssa. Hän iloitsee siitä, että kehopuheeseen on nykyään alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota ja pitää tärkeänä kiinnittää huomiota siihen, kuinka aihetta käsitellään yleisessä keskustelussa ja ammattilaisten ja asiakkaiden välisissä kohtaamisissa. Emilia itse painottaa työssään lempeyttä ja hyvinvointinäkökulmaa. Painoon liittyviä teemoja käydään hänen tapaamisissaan läpi numeroiden sijaan aina terveys edellä.

Asiakkaat tulevat Emilian vastaanotolle moninaisten tarpeiden ja tilanteiden kanssa.  Mielenterveyden haasteet näkyvät vastaanotolla, ja niihin voidaan tarjota tukea.

– Osa haluaa tarkastella omaa ruokasuhdettaan tai kehokuvaansa. Suhde ruokaan saattaa olla kuormittava, toisinaan halutaan edistää omaa jaksamista tai hakea uudenlaista inspiraatiota omaan ravitsemukseen.

Emilian erityisosaamiseen kuuluvat syömishäiriöt ja toiminnalliset vatsavaivat. Emilia kannustaa hakemaan ravitsemusterapeutilta apua vatsavaivojen hoitoon, kunhan rajumpien oireiden taustoja on ensin tutkittu terveydenhuollossa. Ravitsemusterapiasta voi olla hyötyä myös, jos oma ruokavalio on hyvin karsittu esimerkiksi allergioiden tai yliherkkyyksien takia tai taustalla on esimerkiksi raudanpuutetta. Myös raskaana olevat tai raskautta suunnittelevat hakevat toisinaan ravitsemusterapiasta tukea ruokavalionsa koostamiseen.

– Työterveyden kautta tapaamiseen ohjautuville asiakkaille tarjoan usein elintapoihin liittyvää tukea esimerkiksi sydän- ja verisuoniterveyden edistämiseksi. Osa asiakkaista kärsii korkeasta verenpaineesta tai asiakkaalla saattaa olla haasteita esimerkiksi veren rasva-arvoihin tai verensokeriin liittyen.

Asiakaskunnassa näkyvät esimerkiksi ruokavaliosta ja terveydestä kiinnostuneet sekä eettisin perustein ruokavaliotaan muuttavat henkilöt, jotka kaipaavat tukea uuden ruokavalion koostamiseen. Emilia kertoo, että hänen työssään näkyvät lisääntyvissä määrin myös ympäristötietoisuus ja ekologiset kysymykset, joita on huomioitu myös uusissa ravitsemussuosituksissa. Vastaanotolla voidaan lähteä esimerkiksi suunnittelemaan yhdessä uutta ruokavaliota niin, että siinä on huomioitu sekä terveydelliset että ekologiset näkökulmat.

Ravitsemusterapeutti -nimikettä voivat käyttää vain Valviran laillistamat ammattilaiset, mutta erilaisia valmennuksia tarjoavat myös esimerkiksi ravitsemusneuvojan nimikkeellä toimivat, yksityisten palveluntarjoajien lyhyempiä täydennyskoulutuksia käyneet palveluntarjoajat. Kysymykseen siitä, kuinka erottaa valmennuspalveluiden ja erilaisten ohjeiden viidakosta luotettava tieto, Emilia kehottaa tietynlaiseen kriittisyyteen, itsetuntemuksen hyödyntämiseen ja sensaatiomaisten pikadieettien välttämiseen.

– Toisaalta myös ilman koulutusta toimiva ravitsemukseen perehtynyt henkilö voi omata paljon tietoa ja osata auttaa muita, mutta taustatutkimusta kannattaa tehdä ja olla tarkkana siinä, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Omaa kehoa kannattaa kuunnella. Suosittelen myös välttämään rajuja ja yksioikoiselta kuulostavia ratkaisuja.

Moniammatillista yhteistyötä Emilia on työssään päässyt tekemään esimerkiksi fysioterapeuttien sekä työterveyshuollon hoitajien ja lääkäreiden kanssa. Emilia kuvaa, kuinka monipuoliset mahdollisuudet ravitsemusterapialla on terveyden kokonaisvaltaisessa edistämisessä. Hyödyntämällä ravitsemusterapiaa enemmän sekä erikois- että perusterveydenhuollossa voitaisiin asiakkaan hyvinvointia edistää kokonaisvaltaisesti. Emilia nostaa esiin mahdollisuuden tukea ravitsemuksen avulla myös mielenterveyttä.

– Ravitsemus vaikuttaa myös mielen vointiin. Mielenterveyden kannalta näyttäisi olevan merkitystä sekä yksittäisillä ravintoaineilla että ruokavaliolla kokonaisuutena. Ravitsemusterapian vastaanoton keskiössä voikin joskus olla esimerkiksi aivojen terveyden ja myös mielenterveyden tukeminen.

Ravitsemusterapeutiksi opiskeleville Emilia antaa vinkin kerätä jo opintojen aikana materiaaleja, joita voi hyödyntää valmistuttuaan esimerkiksi asiakasmateriaaleina tai muutoin asiakastyössä. Alan opiskelijoiden kannattaa Emilian mielestä myös lähteä rohkeasti yrittämään ja verkostoitua sekä oman alan että muiden sote-ammattilaisten kanssa. Emilian verkostoitumista ovat tukeneet esimerkiksi opinnot ja harjoittelut, täydennyskoulutukset, työ ja pienissä määrin myös sosiaalinen media.

– Olemme melko pieni ammattikunta ja hyvin usein kollegat tietävät toisensa ainakin nimeltä. Ammattikuntamme ulkopuolella työmme on toisinaan hieman huonosti tunnettua. Olisi hienoa, jos työmme mahdollisuuksia osattaisiin hyödyntää sote-palveluissa nykyistä laajemmin!

Emilian yritykseen voit tutustua osoitteessa www.emilialeinonen.fi ja Instagramissa @ravitsemusterapeuttiemilia.