Työnhakijalle Työnantajalle Ajankohtaista Työpaikat Koulutukset Kirjaudu Ota yhteyttä

Sjukskötare Darryn: Att jobba som sjukskötare innebär att arbeta med både hjärnan och händerna, med nya utmaningar varje dag.  

Darryn Quirk, 38, kommer ursprungligen från Sydafrika och har bott i Finland i 13 år. Han arbetar nu som sjukskötare på HUS plastikkirurgiska poliklinik, specialiserad på sårvård. 

Darryn växte upp i Sydafrika, där han studerade geografi. Men livet hade andra planer för honom, och en dag fann han sig på väg mot en helt ny tillvaro i Finland. I det nordliga landet bytte han ut kartor och klimatstudier mot vårdyrken och beslöt sig för att bli sjukskötare. Darryn har sedan dess funnit en djup kärlek till sitt arbete inom vården och har framgångsrikt lärt sig både finska och svenska, vilket har öppnat dörrar till en meningsfull och givande karriär.

Darryn flyttade till Finland 2008. Han studerade i Sydafrika och fick ett e-postmeddelande om en utbytesplats i Sverige. Darryn skickade in en anmälan men upptäckte snart att ansökningsperioden var över och att meddelandet skickats av misstag. Det visade sig dock finnas en plats i Finland. Darryn visste ingenting om Finland, kunde inte ens hitta Helsingfors på kartan, men han bestämde sig ändå för att åka. Senare flyttade han tillbaka till Finland som kärleksinvandrare. 

– Finland passar inte alla. Min syster har varit här och hon trivdes inte alls. Finland passar dem som uppskattar tystnaden och naturen. Det känns som jag är mer finsk än vissa som är födda här. 

Darryn studerade tidigare miljövetenskaper och geografi i Sydafrika. Han skrev sin magisteruppsats vid Helsingfors universitet 2011 och blev färdig 2015.  

– Det var svårt att hitta jobb utan kunskaper i finska. Jag arbetade lite här och där som skolassistent och i call center. Det är svårt för invandrare att komma in på arbetsmarknaden utan språkkunskaper. 

Darryn har alltid varit begåvad på språk och talar afrikaans, zulu, finska, engelska och svenska. Han tycker om att prata andra språk. Han flyttade till Finland en andra gång  och vlade då att en svenskakurs, där en bra lärare gjorde att språket fastnade. Han träffade senare en svenskspråkig sambo, som är modersmålslärare, vilket gjorde att han var tvungen att lära sig svenska.  

– Det är bra att kunna båda inhemska språken. Engleska är mitt modersmål och många vill gärna öva det med mej, men jag har varit sträng och sagt att jag vill öva  min finska.  

Darryn märkte snart, att det är svårt att hitta jobb och passa in på arbetsmarknaden om man inte kan finska. Han märkte en dag att han inte skulle komma vidare utan utbildning i Finland.  

– Jag har alltid varit intresserad av biologi och att arbeta med händerna, så jag bestämde mig för att söka in på sjukskötarlinjen. Det visade sig vara rätt val. Nu har jag ett jobb som jag trivs med. Jag har hittat min plats. 

Det är svårt för invandrare att hitta jobb, men Darryn uppmanar till att ge olika möjligheter en chans och varför inte prova studera någonting nytt.  

– Det kan vara skrämmande och kännas som att man kastar bort en del av sin identitet, men man har alltid sin tidigare utbildning i bagaget. Det är inte uteslutet att jag skulle återvända till miljövetenskap, men man vet aldrig vad man hittar om man vågar prova. 

Darryn rekommenderar hjärtligt sjukskötarutbildning för dem som tycker om ett mångsidigt och mångprofessionellt arbete. Att jobba som sjukskötare innebär att arbeta med både hjärnan och händerna, med nya utmaningar varje dag.  

– Att lära sig är en stor del av mitt liv, och jag lär sig något nytt på jobbet varje dag. Man är aldrig färdig som sjukskötare. 

Det bästa med att vara sårvårdare enligt Darryn är de regelbundna patienterna och att följa sårens läkningsprocess.  

– Det är givande. Varje gång gör jag en ny bedömning av situationen, tar hänsyn till andra sjukdomar och livssituationer. Det är ett invecklat och självständigt arbete som man gör i samarbete med läkare.  

När patienterna återkommer får han konkret bevis på om behandlingen fungerar, och det är en stor glädje när han kan säga att de är färdigbehandlade.  

– Finska patienter vill alltid veta när de kan gå i bastu igen. 

Samma patient kommer ofta 3-4 gånger med tre veckors mellanrum. Darryn gör bedömningar och skriver instruktioner för grundvården som utförs på hälsocentralen. 

– Jag var inte särskilt intresserad av plastikkirurgi i början, men fick tips från skolan att söka till plastikirurgi, i och med att jag är intresserad av sårvård.  

Darryn gjorde sin praktik på Jorvs plastikkirurgiska avdelning och insåg snabbt att plastikkirurgi är ett intressant och givande medicinskt område.  

– Nu har det varit mycket prat i nyheterna om att regeringen vill minimera kostnader för så kallade onödiga operationer och plastikkirurgi är högst på listan. Det visar att regeringen inte vet vad som verkligen händer där; det handlar inte bara om bröstoperationer utan även cancerpatienter och strålbehandlingar. Det handlar om människors livskvalitet. 

I sjukskötarvärlden är det en "buyers' market", vilket innebär attd det finns många lediga arbetsplatser och arbetsgivare tar gärna emot arbetare.  

– Det är inte svårt att hitta jobb och man kan välja var man vill arbeta. 

På den privata sidan är lönen märkbart bättre och man har möjlighet att jobba extra, det är helt enkelt fler ekonomiska alternativ att välja mellan. Sjukskötare överväger ofta mellan olika arbetstyper när de söker jobb. För vissa passar treskiftesarbete inte alls, särskilt inte med små barn hemma. 

– Att arbeta natt och sedan ta hand om barn är tungt. 

Arbetstakten påverkar också val av arbetsplats. På jouren är det hektiskt och det passar vissa, medan andra föredrar att jobba på en avdelning, där det kan vara lugnare.  Det finns möjligheter att välja en plats som passar en själv och ekonomiska överväganden. Trycket att jobba extra från ledningen är en nackdel, men passar dem som har möjlighet och vilja att jobba extra arbetstturer. 

– Som sjukskötare kan man säga upp sig idag och hitta en ny arbetsplats imorgon. 

Många sjukskötare väljer att jobba utomlands. Speciellt i Norge och Sverige är det stor efterfrågan efter finska sjukskötare, speciellt om de kan svenska.  

– På Arcadas karriärdagar var norska och svenska rekryterare alltid där och ville att man skulle komma till dem. 

Sjukskötaryrket i Finland har inte så stark hierarki, till skillnad från i andra delar av världen. I Finland arbetar man mångprofessionellt tillsammans med läkare. På den privata sidan kan hierarkin vara lite starkare. 

Enligt Darryn spelar kön inte en så stor roll inom sjukskötaryrket i Finland. De flesta patienter förstår att världen har förändrats och att kvinnor kan vara läkare och män sjukskötare.  

– Som manlig sjukskötare får man ofta höra att man skulle passa bra på psykiatrin.  Om man är utbildad som sjukskötare, ska man jobba som sjukskötare och inte fastna i en ordningsvaktsroll.