Työnhakijalle Työnantajalle Ajankohtaista Työpaikat Koulutukset Kirjaudu Ota yhteyttä

Alanvaihtajan tarina:
Matkailualalta sosiaalityöntekijäksi

 

Hanna Tuovinen on Sotespotterin ja Sote Solutions Oy:n toinen perustajajäsen. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Hanna on työskennellyt erilaisissa matkailualan tehtävissä sekä sosiaalihuollossa sosiaalityöntekijänä. Hanna painottaa monipuolisen työhistorian merkityksellisyyttä ja hyödyllisyyttä omannäköisen työuran rakentamisessa. Yrityksen perustaminen on Hannalle suuri unelma, jonka toteuttaminen vaati rohkeutta ja oikeanlaisen yrityskumppanin löytämisen. Nyt Hanna haluaa yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa nostaa sote-alan arvostusta ja vahvistaa alan vetovoimaa.  
  

 

Kuva: Hannan kotialbumi

Hannan avoimuus uusille asioille, ideoille ja kokemuksille on johtanut rohkeisiin valintoihin. Hän on vaihtanut alaa, hypännyt aivan toisenlaisiin työtehtäviin ja perustanut lopulta yrityksen, jossa kehitetään innovatiivisella otteella uudenlaista rekrytointipalvelua sote-alalle. Matkan varrelle on mahtunut oppimiskokemuksia ja haasteita, jotka ovat muovanneet Hannasta tehokkaan moniosaajan. Kaikki on alkanut halusta nähdä maailmaa.

– Rakastan matkailua. Jos saisin valita, miten viettäisin aikani, matkustaisin jatkuvasti. Arvostan sitä, että minulla on koti, jonne palata ja haluan elämääni rytmiä ja struktuuria, joten kiintopiste säilyisi kuitenkin Suomessa.

Hanna kertoo nauttivansa matkailusta erityisesti siksi, että sen kautta pääsee näkemään uusia asioita ja avartamaan maailmankuvaansa. Halu kokea uutta on johdattanut Hannaa myös työuralla ja ollut myöhemmin etu sekä sosiaalialan töissä, että yrittäjyydessä.

– Sanotaan, että matkailu avartaa, ja niin kliseistä kuin se onkin, se on aivan totta. Matkustaminen opettaa valtavasti. Reissatessa näkee asioita, joita Suomessa ei ole ja tutustuu tapoihin, joista ei ole aiemmin kuullutkaan. Tutustuu väistämättä kiinnostaviin ihmisiin ja näkee mitä upeampia paikkoja. Toisin sanoen matkailu avaa ymmärrystä muita kulttuureja, maailmaa ja ihmisiä kohtaan, mistä on työelämässä hyötyä alasta riippumatta.

Halu yhdistää liikkuva elämäntyyli työhön sai Hannan hakeutumaan matkailualan opintoihin. Vietettyään lukion jälkeen muutaman välivuoden varhaiskasvatuksessa työskennellen, Hanna opiskeli matkailu- ja tapahtuma-alaa Haaga-Helian Experience and Wellness management -tutkinto-ohjelmassa. Hän koki opiskelun antoisana ja hyödyllisenä erityisesti tulevaa yrittäjyyttä ajatellen. 

– Kun katson taaksepäin, näen kuinka paljon olen opinnoista saanut. Näin yrittäjän näkökulmasta koen hyötyneeni suuresti esimerkiksi projektinhallinnan ja tapahtumatuotannon opiskelusta. Opintoihini sisältyi myös esimerkiksi markkinointia ja asiakassegmentointia. Teimme SWOT-analyyseja ja syvennyimme kokemusten luomiseen. Yrittäjyydessä taitoja on päässyt viemään käytäntöön.

Opintojen jälkeen Hanna toimi erilaisissa matkailualan töissä. Hän kokee kiitollisuutta matkailualalta saamastaan työkokemuksesta, sillä esimerkiksi haastavat asiakaspalvelutehtävät ovat antaneet valmiuksia sekä sosiaalityöhön että yrittäjyyteen. Matkailualalla Hanna oppi esimerkiksi myyntiä, viestintätaitoja, paineensietokykyä ja asiakaspalvelua. Hän nautti erityisesti siitä, että pääsi kohtaamaan erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja kuulemaan mitä kiinnostavimpia tarinoita ja ajatuksia.

Matkailuala ei kuitenkaan toteuttanut Hannan unelmaa tien päällä työskentelystä, eikä hän lopulta kokenut alan mahdollistavan riittävää urakehitystä. Hanna oli myös alkanut haaveilemaan työstä, joka tuntuisi merkitykselliseltä. Hän päätti jättää matkailun vapaa-ajalle ja vaihtaa alaa. Muutamia vuosia aiemmin Hanna oli vannonut, ettei enää koskaan opiskelisi, mutta päätti kuitenkin hakea yliopistoon. Hän pääsi ensiyrittämällä Helsingin yliopiston ruotsinkieliselle puolelle Social-och kommunalhögskolaniin, jossa aloitti sosiaalityön pääaineopinnot.   

Opiskelut yliopistossa sujuivat varsin mallikkaasti. Hannan määrätietoinen luonne sai opinnot etenemään vauhdikkaasti, vaikka hän työskenteli samalla täyspäiväisesti. Yhdistelmä oli raskas, mutta Hanna suoritti lopulta maisterintutkinnon neljässä vuodessa. Hän työllistyi heti sosiaalityöntekijäksi samaan työpaikkaan, jossa suoritti sosiaalityön opintoihinsa kuuluvan harjoittelun. 

Hanna kokee myös sosiaalityöntekijän työn opettaneen taitoja, joista on yrittäjyydessä hyötyä.

– Sosiaalityö on itsenäistä ja vastuullista. Työssä kohtaa päivittäin tilanteita, joissa on tartuttava puhelimeen ja selvitettävä mitä erilaisimpia asioita. Ongelmanratkaisu on osa työn arkea, ja laajojen kokonaisuuksien hallinta on välttämätöntä toimittaessa suuren työmäärän ja laajojen verkostojen keskellä. Työssä oppii itsensä johtamista ja organisointia. Tämän lisäksi työssä vaaditaan hyviä ihmistuntemus- ja keskustelutaitoja. Lopputuleman kannalta on tärkeä osata lukea tilanteita. On pystyttävä keskustelemaan vaikeista ja henkilökohtaisista asioista hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Ala ansaitsisi enemmän arvostusta. Sosiaalityö on haastava teoriaosaamista ja käytännön taitoa vaativa työ, mutta alan ammattilaisten asiantuntijuutta ei valitettavasti aina tunnisteta tai arvosteta.  

Hanna huomasi muutaman vuoden sosiaalityöntekijänä työskenneltyään kaipaavansa uusia haasteita. Alanvaihto ei kuitenkaan tällä kertaa houkutellut, vaan Hanna pohti mahdollisuuksia hyödyntää jo kartuttamaansa osaamista.

– Kun nyt katselen taaksepäin huomaan, kuinka paljon hyödyllisiä taitoja olen kerännyt mukaani työuraltani ja opinnoistani. Yrittäjyys on aina ollut haaveenani, mutta aiemmin sen toteuttamista on hidastanut se, että minulta on puuttunut rohkeutta sekä kumppani, jonka kanssa pallotella ideoita.    

Hanna tutustui työssään toiseen sosiaalityöntekijään Ida Juuselaan, ja kaksikkoa yhdisti halu luoda jotakin uutta. Yhtenevien arvojen ja tavoitteiden pohjalta alkoi pikkuhiljaa muotoutua yritysidea. Idaan Hannan tehokas työote oli tehnyt vaikutuksen ja ajatus yrityksen perustamisesta yhdessä tuntui hyvältä.

– Pohdimme usein Idan kanssa työn lomassa sote-alan työntekijäpulaa ja kohdanto-ongelmia ja kehittelimme ideatasolla ratkaisuja tilanteen helpottamiseen. Meitä yhdisti halu saada aikaan muutosta. Totesimme, että rakenteisiin vaikuttaminen on ruohonjuuritasolla vaikeaa ja yrittäjyys tuntui hyvältä väylältä rakentaa uudenlaisia käytäntöjä.

Halusta nostaa sote-alan ammatillista profiilia ja tuoda alan ammattilaiset ja työnantajat lähemmäs toisiaan syntyi ajatus verkkopalvelusta, jossa ammattilaiset voisivat rakentaa omaan osaamiseensa perustuvia profiileita ja työnantajat toteuttaa suorahakua. Yrityskumppani huomasi nopeasti myös Hannan visuaalisen lahjakkuuden ja luovuuden, joiden pohjalta työnjako muodostui luontevaksi ja Hanna aloitti yrityksen visuaalisena johtajana. Palvelun suunnittelu käynnistyi kesällä 2023 ja huhtikuussa 2024 Sotespotter näki päivänvalon. 

–  Sotespotterin ydinidea pohjaa vahvasti arvoihin ja haluun edistää asioita, jotka koemme tärkeiksi. Tavoitteenamme on nostaa sote-alan arvostusta ja parantaa mielikuvaa alasta. Olemme yhtä mieltä siitä, että sote-ala on täynnä huippuammattilaisia, jotka ansaitsevat mahdollisuuden tuoda osaamisensa esiin. 

Yrittäjyydessä Hanna kokee monipuolisen työ- ja opiskeluhistorian vahvuutena. Myös rakkaus matkusteluun ja uusien asioiden kokemiseen ja näkemiseen on osoittautunut yrittäjyydessä hyödylliseksi, sillä se on laajentanut ajattelua ja tuonut työotteeseen ratkaisukeskeisyyttä, jota yrityksessä tarvitaan päivittäin.

– Työ yrityksessä, jossa luodaan aivan uusia toimintamalleja on kuin matka tuntemattomaan. Tällöin on hyötyä siitä, että kykenee ajattelemaan asioita monista eri näkökulmista ja navigoimaan eri vaihtoehtojen keskellä. 

Hannan mielestä työ yrityksessä on innostavaa, kun sitä saa tehdä tärkeäksi kokemiensa asioiden parissa. Hanna kertoo uskovansa vahvasti siihen, että digitalisaatio ja suorahaku tulevat jatkossa olemaan luontevia osia sote-alan rekrytointia. Tulevaisuuden haaveena on toimia edelläkävijänä ja kehittää sote-alan rekrytointia käyttäjäystävällisempään suuntaan. Sotespotterin jatkokehitys on jo suunnittelun alla ja katse on vahvasti tulevassa.

– Myös matkusteluun liittyvät unelmat ovat ajankohtaisia. Seuraava kohde on aina valmiina mielessä!

 

Seuraa Sotespotteria Instagramissa ja Facebookissa @sotespotter!